Antimicrobial silver nanoparticles – regulatory situation in the European Union (January 2017, Gregor Schneidera) klikněte zde pro stáhnutí celého textu v pdf
Níže je přeložený Závěr z výše uvedeného článku
5. Závěr
Stříbro se používá již od 4. tisíciletí př. n. l. Disperze nanostříbra se používaly jako lékařské výrobky již v 19. století, aniž by se projevily nežádoucí účinky na pacienty. Kromě toho bylo stříbro povoleno EU EFSA jako E174 pro barvení potravin. Antimikrobiální účinek stříbra je dobře znám. Ionty stříbra vykazují široký antimikrobiální profil proti bakteriím, plísním a také virům. Dokonce i kmeny bakterií, které jsou rezistentní vůči antibiotikům, např. kmen MRSA, mohou být
bojovat pomocí stříbra [10]. To činí ze stříbra a nanostříbra vynikající biocidní látku pro použití ve zdravotnictví. přístrojích a v potravinářství.
Zvýšená plocha povrchu a uvolňování stříbrných iontů v kombinaci s efektem stříbrného depa činí z nanostříbra ideální přísadu, kterou lze použít jako biocidní látku pro všechny typy povrchů.
Pro technické aplikace používané v potravinářském odvětví, např. pro nátěry, ve spotřebitelských výrobcích nebo na hygienických površích pro
skladování potravin, je nanostříbro zabudováno do materiálu podkladu (např. polymeru nebo nátěru), a je proto
nevratně imobilizováno. S206 G. Schneider / Materials Today: Sborník 4 (2017) S200-S207
V porovnání s běžnými textiliemi šetří nanostříbrné textilie 50 % elektrické energie a vedou k 30 % nižší spotřebě elektrické energie.
dopad na životní prostředí. To je způsobeno sníženou spotřebou pracích prostředků a přínosem elektrické energie, který vyplývá z
z menšího počtu pracích a sušicích cyklů. Stříbro se používá v potravinářské oblasti k boji proti mikroorganismům, které způsobují kažení potravin nebo dokonce nemoci, jako je např. potravinová otrava. Zejména stáje pro zvířata jsou hlavním zdrojem multirezistentních organismů, jako je obávaná MRSA.
zárodky ran a hnisu nebo nebezpečné střevní bakterie, jako je 3,4MRGN (multirezistentní gramnegativní bakterie). Všechny relevantní
bakteriální kmeny jsou citlivé na stříbro, dokonce i multirezistentní kmeny, které budou stále častěji způsobovat hygienické problémy.
problémy.
Regulace nanostříbra pro materiály přicházející do styku s potravinami je složitou otázkou. Jedním z témat, které je diskutováno na v současné době v rámci evropských orgánů, je přístup k tomu, jak se vypořádat s žádostmi o BPR výrobku typu 4 a předešlo se právní nejistotě a dvojímu schvalovacímu procesu (EU-BPR 528/2012 vs. (EU) č. 10/2011 pozitivní seznam). To však se zdá být zřejmé, že výrobky z nanostříbra, které chtěly být uvedeny na trh EU, musí být schváleny v souladu s požadavky v souladu se stávajícími právními předpisy a jejich specifické riziko spojené s nanotechnologiemi musí být dodatečně posouzeno.
Stříbro se stalo referenčním nanomateriálem v rámci mezinárodního testovacího programu OECD WPMN nanostříbro „agpure W10“ (vyráběné společností RAS AG), kde bylo charakterizováno jako NM 300K. Jedná se o jediný výzkum u produktu s nanostříbem v Evropě, který poskytuje rozsáhlé výzkumné údaje o nanobezpečnosti. Shrnutí údajů o savcích a ekotoxicitě, lze použití nanostříbra považovat za bezpečné pro člověka a životní prostředí, pokud budou dodržena určitá pravidla jsou dodržována.
Výsledky posouzení nanorizika a studie migrace stříbra ukazují, že použití výrobku pro styk s potravinami který obsahuje nanostříbro NM 300K jako antimikrobiální přísadu, je pro člověka a životní prostředí bezpečné. Nevede k výrazné migraci stříbra do potravin. Celkově lze říci, že nanostříbro pro materiály přicházející do styku s potravinami je bezpečný materiál, který lze využít k řešení nových výzev v našem společnosti. Kromě šetření zdrojů bude vyžadována větší hygiena, která zaručí bezpečné potraviny ve stále rostoucím populace.
Dokonce i nové hrozby, jako jsou multirezistentní bakterie, jako důsledek továrního chovu, lze zastavit pomocí.
pomocí nanostříbra [25].
Nanosilver: safety, health and environmental effects and role in antimicrobial resistance
vydaný Evropskou komisí „Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks“ – SCENIHR approved this opinion at the 6th plenary of 10 -11 June 2014
pro celý text v pdf prosím klikněte zde